A léböjtkúráról

„Élj a természet szerint, légy türelmes és űzd el az orvosokat. Így sem kerülöd el a halált, de legalább csak egyszer lesz benne részed – írta egykoron Rousseau, aki maga is a természet nagy tisztelője volt. S, hogy ez mennyire igaz, mi sem igazolja jobban, mint az, hogy ma már egyre többen próbálnak meg a természet rendjének megfelelően élni, táplálkozni, vigyázni az egészségükre, s alkalmanként olyan ősi gyógymódot igénybe venni, mint a salaktalanítás, a „belső nagytakarítás”, vagyis a böjt.
Ma már nem vitatott tény az sem, hogy az anyagcserére kifejezetten jótékony hatással van, akár egészséges a szervezet, akár nem.
Mi a böjt valójában ?
 A leghatásosabb méregtelenítő módszer, mert a bélnyálkahártya teljes hosszán, nagy felületen megy végbe a folyamat. Segít megőrizni a testi és szellemi erőnlétet. A leggyorsabb, legkellemesebb és legveszélytelenebb módszer ( feltéve ha szakszerűen, felügyelettel végzik) a felesleges kilóktól szabadulni vágyók számára. Megtanít mértékkel enni, segít megszüntetni a gyógyszer és nikotinfüggőségeket. Feltartóztatja az idő előtti öregedési folyamatokat.
Hippokratész, az ókor, s máig is sokat emlegetett kiváló orvosának véleménye szerint „ a böjt elve az, hogy a lecsökkentett táplálkozás időszakában a szervezet mozgósítani tudja tartalékait, öngyógyító képességét, miközben megtisztítja önmagát”. Maga Hippokratész is számos betegség gyógyítására rendelt böjtkúrákat. A böjt alatt az emésztő és kiválasztó szervek pihenni tudnak, és a belső tisztításra koncentrálnak. A szervezet ilyenkor esélyt kap arra, hogy eltávolítsa a felgyülemlett salakanyagokat, és lebontsa a sérült, beteg sejteket, a felesleges zsírraktárakat.
A léböjtkúra egy olyan módszer, amelynek során önszántunkból lemondunk, minden szilárd élelemről, hogy átmenetileg abból a felhalmozott „raktárkészletből” éljünk, amelyet szervezetünk a táplálkozás (túltáplálkozás) során felhalmozott.
Ezért célszerű elmenni egy olyan helyre, ahol ezt nyugodtan, kényelmes, szép környezetben, lehetőleg kis csoportban, gyakorlott, kvalifikált böjtvezetővel végig tudjuk csinálni. Fontos a távollét, mert otthon a megszokott környezet, a rossz beidegződések és szokások nagyon megnehezítik az elhatározást. Nem beszélve arról, hogy egy- két napnál hosszabb böjtöt veszélyes otthon csinálni, még akkor is ha egészséges a szervezetünk.

A salakfelhalmozódás jelei

A tavaszi és őszi nagytakarítás mintájára, a szervezetünkre is ráfér egy alapos nagytakarítás. A salaktalanítás, a böjtölés és a béltisztítás csökkenti az anyagcserénkből, tökéletlen emésztési folyamatainkból származó mérgező anyagok hatását. A hangsúly böjtöléskor a megtisztításon és az öngyógyításon van.

Testünk hihetetlenül intelligens, és állandóan a tökéletességre, "egész-ségre" törekszik. Fáradhatatlanul egészséges akar lenni, nekünk pedig segíteni kellene ezt a folyamatot. Sajnos gyakran nem kíméljük, hanem egyenesen rongáljuk, pedig az emberi test a természet legnagyszerűbb alkotása. Erőben, önmagát megújító, alkalmazkodóképességben nincs nála tökéletesebb.

A böjtölés, mint már említettem a nagytakarításhoz hasonlóan fejti ki hatását a szervezetben, s szokták "kés nélküli operációnak" is nevezni. 

Az első két nap a szervezetünk a könnyen hozzáférhető cukrokat bontja le pl. a májban lévő tartalékot, majd a kötőszöveteinkben, izmokban, ízületekben felhalmozódott salak és méreganyagok, kórokozók, elhalt sejtmaradványok, orvosságok maradványai, nikotin és emésztetlen táplálékmaradványok kerülnek sorra. Ugyanekkor lebomlanak a zsírszövetek és az érfalak lerakódásai is. A zsírraktárakban tárolt zsír pedig energiává alakul át. Attól nem kell félnünk, hogy méregtelenítéskor a szervezetünk működő sejtet, szöveteket bont le, mert az szigorú szelektivitással dolgozik. Ilyenkor a különböző szervrendszerek is bizonyos változásokon mennek keresztül, például a hasnyálmirigy is kevesebb emésztőenzimet termel és egy-két nap múlva már nincs éhségérzetünk sem. Szervezetünk megszabadul a védekező rendszerünket megbénító, benne felhalmozott salakanyagoktól, mérgektől. Védekező rendszerünk ismét működésbe lép, teljesítve öngyógyító kötelességét.


Miért van szükségünk salaktalanításra ?

Ideális esetben, amit megeszünk, azt szervezetünk elemeire bontja, amire szüksége van, azt beépíti, amire nincs, azt kiveti magából. Minden szervezetben működik a takarító mechanizmus, ha ideálisan, egészségesen táplálkozunk. Csakhogy, ez a túltáplálkozás során nem működik ilyen zökkenőmentesen. Túl sokat eszünk, összevissza, alaposan megterhelve ezzel az emésztő és kiválasztó szerveinket. Tányérunkon túl kevés a vitamin, a rost, a nyers étel, ellenben túl sok a cukor és a zsír. Mindezekhez társul még a sok kávé, az alkohol a cigaretta, valamint a gyógyszerek lerakódott maradványai. Ráadásul még keveset is iszunk, így szervezetünkből nehezen tud kiürülni a felgyülemlett toxikus salakanyag.

 Ha többet eszünk a kelleténél, a testünk elraktározza a túl nagy mennyiségű zsírt, fehérjét, a szénhidrátot és nem utolsó sorban az élelmiszerekkel magunkhoz vett vegyszereket, az ízfokozókat, aromákat, tartósítószereket, állagjavítókat, térfogatnövelőket, és a gyógyszerek melléktermékeit is.

Mi következik ebből?

A lehető legrosszabb. Paracelsus már a középkorban megállapította, hogy "a halál a belekben lakozik". 

7 TÉVHIT A MÉREGTELENÍTÉSRŐL!

forrás: Nők Lapja 2014/17. Április 23.

A túltáplálkozás során keletkezett salakanyagok, vagy ahogyan a köznyelv ismeri ezeket, a méreganyagok méregként is viselkednek. Ők a legfőbb bajok forrásai, hiszen immunrendszerünk döntő része a bélrendszerben található. Így a vastagbél az elsőrendű támadáspont, mert a mérgező, rákkeltő salakanyagok lerakódnak a bélhámsejtekbe. Ezáltal a nyálkahártya és az izomréteg károsodik, a széklet pang, a bélflóra egyensúlya megbomlik, szaporodnak az erjedéssel, rothadással járó folyamatok. A következmények: felfúvódás, székrekedés, esetleg hasmenés. A bélben élősködő gombák,( Candida) paraziták felszaporodnak, s a felszívódás nem működik megfelelően . Ennek következtében a méreganyagok nem választódnak ki kellő mértékben, s a szervezet így az önmérgezés állapotába kerül, amely a különféle betegségek kialakulását segíti elő.


A böjt mint terápia

A böjtöt, mint terápiát a századforduló tájékán amerikai, német és francia orvosok fedezték fel újra. Klinikai módszerét pedig Dr. Otto Buchinger német orvos dolgozta ki - miután súlyos reumáját böjtöléssel gyógyította meg.. A Buchinger-féle böjt Európa szerte ma az egyik legismertebb modern böjtkúra, a méregtelenítés egyik legintenzívebb változata. Magában foglalja a szervezet áthangolását az úgynevezett "belső energiaprogramra" továbbá olyan napirend szerint végezhető, amely alkalmas a sokoldalú tisztításra.

Ma, amikor a fitnesz, wellness korát (divatját) éljük, és egyedül a testépítés, a táplálkozás, a testedzés, a vitaminok szerepét hangsúlyozzák, arra is kell gondolnunk, hogy ezek mellett a kiválasztásnak, a salakanyagok eltávolításának ugyanolyan tökéletesen kell működnie a szervezetben, mint a testépítésének, hiszen a betegségek nagy részénél a tökéletlenül működő kiválasztás az ok. A rendszeres salaktalanítás az egyik legjobb megelőzési módja az ún. civilizációs betegségeknek. Egy méregtelenítő léböjt azon igényes nőknek és férfiaknak szolgál útmutatóul, akik szeretnének megszabadulni az anyagcseréjük során vérükben, kötőszöveteikben, izmaikban, ízületeikben és a zsírszöveteikben lerakódott és falhalmozódott toxinoktól.. Újra jó közérzetre akarnak szert tenni, és általában többet várnak az élettől. Időt-pénzt nem sajnálva elvonulnak egy csöndes, diszkrét, családias légkörű léböjt kúrára, hogy a felesleges mérgeiket és kilóikat hátrahagyva, vitalitással teli térjenek vissza a mindennapok kihívásaihoz.


„A betegségek nem derült égből villámcsapásként törnek ránk, hanem a természet ellen naponta elkövetett vétkekből születnek. Ha ezek felhalmozódtak, akkor látszólag hirtelen kitör a betegség „ (Hippokratész, i.e. 460-370)

A böjt segít beindítani a szervezet öngyógyító képességét!

Az alábbi betegségekre javallott:

- Anyagcsere., emésztőszervi betegségek ( puffadás, hasmenés, szorulás)
- Szív és érrendszeri betegségek
- Immunológiai betegségek (Pl. II. típusú cukorbetegség, purin-anyagcsere zavarok és köszvény,
zsírmáj, Crohn-betegség, vastagbélgyulladás,
légúti, emésztőszervi hurutok, fejfájás,
allergiás betegségek, szénanátha, asztma, endogén ekcéma,
pszoriázis, reumatikus kórképek, szklerózis multiplex,
magas vérnyomás betegségek,
érelmeszesedés, migrén, táplálkozás függő fájdalomszindrómák,
szívkoszorúér megbetegedés, rákmegelőző állapotok)

Kinek nem ajánlott a böjtölés:

- 14 éven alatti gyerekeknek,
- skizofrénia, pszichotikus betegségben szenvedőknek,
- Alzheimer betegség esetén,
- terhesség és szoptatás alatt,
- pajzsmirigy túltengés, TBC, rákbetegség, és I-es típusú cukorbetegség
fennállása esetén.

Napirend a Léböjtházban

Mindennap felébredés után két kanál keserűsóoldattal kezdjük a napot, hogy a belek falán lerakódott méreganyagoktól megszabaduljunk.

A friss levegőn légzőgyakorlatokat végzünk.

08:00 órakor közös "reggeli" 2-3 csésze gyógytea. Többféle gyógytea citromlével a kínálat.

Délelőtt gyógytorna, igény szerint kozmetika, pedikűr, masszázs, aromafásli és lávaköves masszázs, mentálhigiénés és életvezetési tanácsadás. Közben bőséges folyadékfogyasztás.

12.00 órakor ebéd Hippokratész-leves és más szűrt zöldség erőlevesek zöldségekből, növényi fűszerezéssel.

12.30-tól -tól csendes pihenő, meleg májpakolással (a máj méregtelenítését segítő meleg iszappakolással)

14.00 órától túra a közeli hegyekben, a faluban és a Duna-parton.

16.00 órakor túra utáni "vitaminbomba" 3 dl gyümölcslé, (minden nap más gyümölcsökből), majd irányított meditáció, zenehallgatás, önismereti tesztek, játékok.

18.00 órakor vacsora. Zöldségerőleves és zabnyák pici mézzel és fahéjjal.

19.00 órától infraszauna (a méregtelenítés fokozására).

POSTACÍM
2023 Dunabogdány
Szőlő utca 32..

ELÉRHETŐSÉGEK
E-mail: mail@lebojtkura.hu
Telefon: +36 20  920 5430
Adatvédelmi tájékoztató

  • WEB & DESIGN
  • Mucsi Attila
  • mucsia@mucsia.hu